Właściwości lecznicze i zdrowotne stewii


Medycyna tradycyjna:
Guarani (Indianie Ameryki Południowej) używali stewii jako środka tonizującego serce, na otyłość, nadciśnienie, zgagę i aby obniżyć poziomu kwasu moczowego.
Według brazylijskiej medycyny tradycyjnej stewia ma właściwości hipoglikemizujące, obniżające ciśnienie, moczopędne, tonizujący serce i tonizujące (wzmacniające). Liście są stosowane na cukrzycę, otyłość, nadciśnienie, zmęczenie, depresje i zakażenia. W paragwajskiej medycynie tradycyjnej liście mają identyczne zastosowania.1

Współczesne badania właściwości leczniczych i zdrowotnych:
Ekstrakt z liści stewii zwiększa tolerancję glukozy. Wskazuje na to badanie przeprowadzone na 16 zdrowych osobach, plus grupa kontrolna 6 osób. Podawano ekstrakt wodny z 5 gram liści co 6 godzin, przez 3 dni.2
U osób z cukrzycą typu 2 stewiozyd obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Badanie przeprowadzono na 12 pacjentach, podając z posiłkiem 1 g stewiozydu.3
Badania wykazują, że stewia zwiększa wrażliwość na insulinę u szczurów4, może nawet stymulować dodatkowe wydzielanie insuliny5, pomagając cofnąć cukrzycę i zespół metaboliczny.6
Stewiozyd obniża ciśnienie krwi osobom z nadciśnieniem. W grupie, której trzy razy dziennie podawano po 250 mg stewiozydu, średnie ciśnienie skurczowe obniżyło się ze 166 na 152,6 mmHg, a rozkurczowe ze 104,7 na 90,3 mmHg. Spadek ciśnienia krwi zaobserwowano już po 7 dniach przyjmowania stewiozydu i efekt utrzymywał się przez cały rok (do końca trwania badań). Nie zaobserwowano żadnego szkodliwego działania, parametry biochemiczne krwi pozostały bez zmian. Test przeprowadzono na 106 osobach cierpiących na nadciśnienie. Był to podwójnie ślepy test, czyli zarówno ochotnicy, jak i lekarze nie wiedzieli podczas testu, kto otrzymuje placebo, a kto stwewiozyd.7
Choć w innym badaniu wykazano brak wpływu stewiozydu na nadciśnienie (podawanego w dawce do 15 mg/kg/dzień)8 Glikozydy stewiolowe nie mają wpływu na ciśnienie krwi u osób z niskim lub normalnym ciśnieniem krwi.9


Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

Komentarze i opinie:


Bibliografia:
  1. 1. Taylor L. (2005) The Healing Power of Natural Herbs, Square One Publishers, Garden City Park, NY.
  2. 2. Curi R., Alvarez M., Bazotte R.B., Botion L.M., Godoy J.L., Bracht A. (1986) Effect of Stevia rebaudiana on glucose tolerance in normal adult humans, Braz. J. Med. Biol. Res. 19 (6): 771–4.
  3. 3. Gregersen S., Jeppesen P.B., Holst J.J., Hermansen K. (2004) Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects, Metabolism 53: 73–76.
  4. 4. Lailerd N., Saengsirisuwan V., Sloniger J.A., Toskulkao C., Henriksen E.J. (January 2004) Effects of stevioside on glucose transport activity in insulin-sensitive and insulin-resistant rat skeletal muscle, Metab. Clin. Exp. 53 (1): 101–7.
  5. 5. Jeppesen P.B., Gregersen S., Rolfsen S.E., et al. (March 2003) Antihyperglycemic and blood pressure-reducing effects of stevioside in the diabetic Goto-Kakizaki rat, Metab. Clin. Exp. 52 (3): 372–8.
  6. 6. Dyrskog S.E., Jeppesen P.B., Colombo M., Abudula R., Hermansen K. (September 2005) Preventive effects of a soy-based diet supplemented with stevioside on the development of the metabolic syndrome and type 2 diabetes in Zucker diabetic fatty rats, Metab. Clin. Exp. 54 (9): 1181–8.
  7. 7. Chan P., Tomlinson B., Chen Y.J., Liu J.C., Hsieh M.H., Cheng J.T. (2000) A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension, Br J Clin Pharmacol. 50:215–220.
  8. 8. Ferri L.A., Alves-Do-Prado W., Yamada S.S., Gazola S., Batista M.R., Bazotte R.B. (September 2006) Investigation of the antihypertensive effect of oral crude stevioside in patients with mild essential hypertension, Phytother Res 20 (9): 732–6.
  9. 9. Benford D.J., Hill Ms F., Schlatter J., DiNovi M. (2009) STEVIOL GLYCOSIDES (addendum) [w:] WHO Food Additives Series: 60, Sixty-ninth meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), Geneva